Op 7 december RC op het Kerkplein aanwezig

IMG 20131207 WA0002Alle leden van het Rijngracht Comité waren aanwezig in het centrum van woerden  in de buurt van de ijsbaan. 
We waren herkenbaar aan de witte bodywarmers en blauwe sjaals. Tevens was het mogelijk een antwoordkaart in te vullen, waarin kan worden aangegeven of men het met onze plannen eens is.

Borden langs de weg

IMG 20131212 WA0000Deze borden stonden erind december in Woerden langs de weg. Het leverde ons veel steunstemmen op. Enkele weken later werd er door ondernemer Bodestaff een " nee" actie gevoerd. Hiervoor waren wij hem erg dankbaar, want ook deze actie leverde ons weer behoorlijk wat extra stemmen op.

Rijn in stad niet langer meer taboe

Rijngrachtcomité merkt dat houding verandert.

AD|Woerden|4-1-2014| Het plan om de Oude Rijn weer door het stadscentrum van Woerden te laten stromen, is bespreekbaar geworden. Fay constateert het Rijngrachtcomité na de eerste maand campagne voeren. (Harrie van Opstal)

Het Rijngrachtcomité, een uitbreiding van de werkgroep Binnenstad In Balans (BIB), voert sinds een maand campagrre in Woerden. Inzet is het weer open graven van de Rijnstraat, waar tot 1961 de Oude Rijn stroomde. Met posters langs de wegeri, het uitdelen van flyers en het voer€en van gesprekken wil het comité een discussie losmaken, "Wat we merken, is dat het niet langer een taboe is om over water in de binnenstad te praten," constateert woordwoerder Wilbert Coenen.

Het comité is naar buiten getreden op het moment dat landelijk een krimp wordt voorspeld van het winkelareaal in binnensteden door veranderend koopgedrag. "Mensen willen het er wel over hebben, ze hebben een mening, er mag over worden gesproken. De houding verandert, en dat zien we bij alle groeperingen die bij de binnenstad zijn betrokken." Winkeliers reageren positief én negatief. "Maar tijdens de gesprekken merken we wel dat iedereen hetzelfde belang ziet: de leefbaarheid van de binnenstad behouden." Bij discussies met vastgoedeigenareh ervaart het comité, na aanvankelijke terughoudendheid, dat een pandeigenaar zich bijvoorbeeld wel afvraagt hoe lang zijn huurder er nog zit en wat de huurder prettig vindt. Coenen: "Er wordt meer naar de toekomst gekeken." Complete cijfers van het aantal steunbetuigingen heeft Coenen nog niet. Wel zetten liefst 225 mensen een handtekening op de adhesiekaart (op 300 uitgedeelde kaarten) tijdens een dag campagne voeren bij de ijsbaan op het Kerkplein. Download hele artikel hier

Binnenstad sterker door grote trekkers, maar meer nodig dan alleen water

Bron: AD 16 januari 2013 

De oude Rijn weer door de binnenstad is volgens de studenten Rick de Lngen (Woerdenaar)  en Stefan van Meurs (uit Linschoten) in hun scriptie niet het geval. Volgens deze hogeschoolstudenten is er meer nodig om van Woerden een aantrekkelijkere winkelstad te maken. Voor hun proefscriptie onderzochten zij wat het terugbrengen van oude wateren betekent voor de waarde van vastgoed in historische winkelsteden. 
"In heel Nederland zie je dat winkels het zwaar hebben en elkaar beconcurreren", vertelt Van Meurs. "
Omdat de winkelbehoefte van mensen verandert, is het belangrijk dat je je als winkelstad onderscheidt. Je moet van "place to buy" meer "place to be" worden door de beleving van het winkelen te vergroten. De Oude Rijn weer door de Rijnstraat te laten lopen zou een manier voor Woerden zijn om zich te onderscheiden. 

Het Rijngracht Comité is het met deze stelling geheel eens! Leest u het hele artikel hier.

 

Protest tegen de Rijngracht

Enkele winkeliers in de Rijnstraat gaan in de aanval tegen Rijngrachtcomité. Zij zien niets in de plannen de Oude Rijn in de binnenstad weer open te graven. De winkeliers vrezen dat hun zaak failliet is tegen de tijd dat de klus is voltooid.

Het Rijngrachtcomité laat weten op de hoogte te zijn van de bezwaren die sommige winkeliers hebben. "We zijn in gesprek met deze winkeliers over de mitsen en maren van dit plan" zegt Wilbert Coenen namens het comité.

"Hun zorg komt grotendeels voort uit het feit dat het slecht gaat met de winkels. Maar met het terugbrengen van de Oude Rijn kunnen we een stukje cultuurhistorie en sfeer toevoegen aan de stad, waardoor de winkels weer toekomstbestendig worden." Coenen denkt dat de impact niet zo negatief is als de tegenstanders stellen. "In een technisch rapport op onze website staat dat het project in fases wordt uitgevoerd, waardoor de overlast geminimaliseerd wordten alle winkelpanden tijdens de bouw continue bereikbaar zijn."

De Woerdenaar hoopt dan ook dat het Rijngrachtcomité eruit gaat komen met de winkeliers. "We zijn het er allemaal over eens dat er iets moet gaan gebeuren met de Rijnstraat. Bovendien hebben we allemaal hetzelfde belang: "Zorgen dat Woerden een aantrekkelijke stad blijft".

Frits Bugter postief over "Rijngracht"

Bron: Column Frits Bugter - Woerdense Courant 12-02-2014-Ik zei het eerder, ik ben vóór dit plan. Herstel wat je ooit hebt gesloopt. En sloop niets meer wat historisch waardevol is. OK, er is nu even geen geld voor. Maar wat is er op tegen om als gemeenschap met z'n allen daarvoor geld te gaan reserveren? En te streven naar realisatie
in bijvoorbeeld 2022, als Woerden 650 jaar bestaat? Ik zie het al voor me. Een bruisende gracht vol feestvierende stadgenoten.
Heerlijk toch? En wat een blijvende aantrekkingskracht zal dat opleveren voor winkelgebieden als de Voorstraat en het Kerkplein!
Maar er zijn in Woerden nu bepaalde (ook aanstormende) politieke fi guren die door zich fel tegenstander te tonen daar een electoraal slaatje uit willen slaan. Bla, bla, er is geen geld, dom plan, etc. Nee, liever alle lof voor de doorzetters van het enthousiaste Comité.

Lees meer

Er is onder de binnenstadbewoners bijzonder veel steun voor het plan om de Rijn weer terug te laten keren

(Bron: Woerden Dichtbij)
De Rijnstraat bijvoorbeeld. Er is onder de binnenstadbewoners bijzonder veel steun voor het plan om de Rijn weer terug te laten keren. Maar ondertussen is er volgens de bewoners in de Rijnstraat de afgelopen vier jaar teleurstellend weinig gebeurd. Er is geen consensus met een deel van de ondernemers in de straat om deze autovrij te maken. En over het terugbrengen van de Rijn hoef je al helemaal niet te beginnen bij de Woerdense politiek. De 'leuk-plan-maar-daar-hebben-we-nu-geen- geld-voor-kaart' wordt risicoloos gespeeld. Oud-wethouder en bewoner van de binnenstad Marjolein Verburg verwoordde het woensdagavond als volgt:

"We missen momenteel een visie over de binnenstad. Ik heb jaren in de politiek meegelopen en er was nooit geld over. Als we niet jarenlang hadden gespaard was er nu geen nieuw Kerkplein geweest. Natuurlijk lukt het niet om over 4 jaar de Rijn te laten stromen door de straat, maar schiet het dan in op 8 jaar? De binnenstad heeft een duidelijke visie nodig." Lees meer...

22 maart helpt Rijngrachtcomité met schoonmaken Oude Rijn

Op zaterdag 22 maart a.s. gaat het Rijngrachtcomité helpen met het schoonmaken van de Oude Rijn Schoon van Harmelen tot Katwijk aan Zee.
Oude Rijn Schoon (Stichting Aquarius) wordt de 6e rivier schoonmaak en is dit jaar groter dan ooit. Er worden op het hele traject zo'n 1.000 deelnemers verwacht.

De 8 km is geadopteerd door Het Rijngrachtcomité. (Meer info: http://www.ouderijnschoon.nl/km-8/)
Wij willen de Rijnstraat weer open breken en gaan met een aantal deelnemers de hele singel aan weerszijden schoon te maken tot de Haven. 
Wil je ons helpen? Dan graag zaterdag 22 maart graag om 9.20 uur aanwezig zijn op Utrechtsestraatweg 1, ons beginpunt. Bel even met 0640 969966 als je wilt helpen of stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graskaasdag in Woerden in een woord geweldig!

Veiling7 juni 2014 - Wat een fantastisch evenement de Graskaasdag in Woerden! Dit evenement wordt jaarlijks beter en zet Woerden echt op de kaart!
In 2022, als de kaas wordt aangevoerd via de Rijngracht, wordt het evenement helemaal TOP!
De grootste kaas werd op hilarische wijze geveild door de fantastische veilingmeester Sjaak de Koning en ging uiteindelijk voor een kleine 20.000 euro naar Stadshotel Woerden/van Rossum. Ook het Rijngrachtcomite heeft bescheiden meegedaan met de veiling. Opbrengst gaat geheel naar goede doel!

Borden Event Support

IMG 20140821 WA0000

Voor- en tijdens de Woerdense Vakantieweek stonden deze borden langs de weg. 

Oppimpen Rijnstraat begint in maart 2015

Wethouder Bob Duindam kiest voor een "herinirichting" van de Rijnstraat die in maart 2015 gaat plaatsvinden, zoals blijkt iuit dit artikel uit het AD van 17 september 2014. Het is goed dat er iets gebeurt en dit is het volgende lapmiddel. Of alle ondernemers daar nu blij mee moeten zijn is de vraag. Brengt deze verbetering meer volk naar Woerden? Gaat het de middenstanders en andere ondernemers meer opleveren? Gaat de kloppende binnenstad er meer door kloppen? Nee!

We komen steeds een stukje dichter bij de gracht, want die gaat ons wèl geld opleveren. Bekijk onze onderzoeksrapporten op deze site te vinden. 

rijnstraatvernieuwen

 

De herindeling van de Rijnstraat staat voor de deur.

01-10-2014

(Bron: www.woerden.tv)
Komende weken zal er meer duidelijkheid komen over de herindeling van de Rijnstraat. Het gebied moet aantrekkelijker worden voor het winkelend publiek. Er wordt nog een keuze gemaakt uit enkele ontwerpen
en daarin zitten bijna zeker elementen met water. Maar hoewel het bestuur van de stad de definitieve terugkomst
van de Rijn de rug blijft toekeren, blijft het Rijngracht Comité optimistisch en vasthouden aan een gracht in de Rijnstraat. Want als het nu niet kan, dan maar bij 650 jaar Woerden in 2022.

Maatschappelijk draagvlak Rijngracht wordt langzaam maar zeker steeds groter!

5-11-2014 | Heel erg veel dank! Inmiddels 2000 steunbetuigingen via de website www.rijngracht.nl en getekende kaarten. En vanaf nu ook nog eens de 600 likes bereikt op Facebook! Degenen die dit initiatief een warm hart toedragen geef het door. Zo kunnen we met elkaar zorgen dat de Rijngracht in Woerden er echt komt

Rijngracht best en charmant idee

6 nov 2014 | De toekomst van de binnenstad gaat ons aan het hart. Veel goede maatregelen voor de korte termijn gehoord. Op de lange termijn is meer nodig. Progressief Woerden vindt een Rijngracht een charmant idee. Lees de hele spreektekst van Jelmer Vierstra in de raadsvergadering van 6 november. Lees meer

 

'Meer vertrouwen nodig in Woerden'

Nachtburgemeester van Woerden Marcel Fokker wil een lans breken voor de "Rijngracht" . " Binnensteden worden meer een plek om te recreëren. Slenteren langs leuke straatjes met boetiekjes en speciaalzaken zou voor Woerden perfect zijn. Dan wordt de binnenstad levendig" Bron: Woerdense Courant 31 december. Een mooie start van 2015.
Iedereen een fijn jaar toegewenst!

kerstman

1 december 2013 lancering Website www.rijngracht

IMG 20131202 WA00001 december 2013: Aftrap van de activiteiten van het nieuwe Rijngracht Comité. Het begint allemaal met het online zetten van de website, die is voorzien van alle denkbare informatie en een mogelijkheid om het initiatief te steunen.

Voordat het zover was is heeft het Rijngracht Comiteé (RC) brainstormsessies gehad met enkele bekende Woerdenaren o.l.v.communicatiedeskundige Nieck Engelhard, die een globaal communicatieplan heeft geintrioduceerd om het plan " Open Rijnstraat|" te communicerern naar de Woerdenaren en de politiek, met als doel:

- "Talk of the town" 
- Voldoende handtekeningen verzamelen (steunbetuigingen)
- Politiek issue

Toen is het merk "Rijngracht" ontstaan met de pay-off: "Woerden maakt de Rijngracht".

 

 

 

Januari 2014: Productie brochure

brochureDe Rijngracht maakt Woerden - Het beste plan voor de Rijnstraat

Nieck Engelhard heeft voor ons een brochure ontworpen (oplage 1000??)
Deze brochure is door het RC op verschillende gelegenheden verspreid.

 

Persbericht 3-12-2013 "Binnenstad toekomstbestendig"


De binnenstad van Woerden staat in het teken van winkelen, wonen en werken. Het doen van dagelijkse boodschappen, funshoppen en een drankje of hapje aan het Kerkplein maakt dat de binnenstad levendig is. Toch zien we dat de 3 winkelgebieden in de binnenstad (Kerkplein, Rijnstraat, Voorstraat) steeds vaker lege plekken laten zien. Net zoals in andere binnensteden verdwijnen er winkels. Onderzoek wijst uit dat de komende jaren minimaal 30% van alle winkels uit binnensteden zullen verdwijnen.

"Als we ons daarop niet voorbereiden dan verandert de levendige binnenstad in een leeglopend gebied waar de gezelligheid ver te zoeken is. Vandaar dat wij graag willen dat er een keuze gemaakt wordt uit de 3 winkelgebieden die er nu zijn. Twee gebieden gaan door als een goed gevuld, aantrekkelijk winkelgebied en het derde gebied (wat ons betreft de Rijnstraat) krijgt een andere bestemming" zegt Wilbert Coenen, voorzitter van het Rijngracht-comité.


"De binnenstad moet aantrekkelijk blijven om te winkelen, wonen, werken, recreëren en ontmoeten. Als de Rijnstraat een Rijngracht krijgt zal dat deze functies van de binnenstad enorm versterken!

Het water terug in de Rijnstraat is een bestaand idee. Het BIB (binnenstad-in-balans) heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de technische en economische mogelijkheden. Nu is het moment gekomen om daadwerkelijk een keuze te maken. Het BIB is opgegaan in het Rijngracht-comité, een groep enthousiaste Woerdenaren, die de komende maanden aan de slag gaan met het bestaande plan.

Er is binnen Woerden duidelijk een behoefte om de Rijnstraat aan te pakken. De gemeenteraad en de betrokken wethouder zijn op verschillende manieren aan het bekijken wat de verbetermogelijkheden zijn. Tijdens de discussie-avond "Weelde van Woerden" begin oktober kwam 'het aanpakken van de Rijnstraat' als 1 van de 3 ideeën die als eerste aangepakt moet worden.

Natuurlijk zijn er alternatieven maar de Rijngracht (het water terugbrengen) is in veel opzichten het meest aantrekkelijke. Water is in veel steden een toonaangevend onderdeel van de binnenstad. De Rijn terugbrengen waar deze hoort, in het tijdbeeld van nu, zorgt ervoor dat de Woerdense binnenstad aantrekkelijk blijft. Niet alleen voor de bewoners van Woerden, ook voor het verdere Groene Hart. De Rijngracht helpt Woerden aan de regio-functie die zij zo ambieert.

"Het zou geweldig zijn als we straks rondom de Rijngracht kunnen schaatsen, varen, wandelen, winkelen, wonen maar ook een terrasje pakken. Wij zien de Rijngracht als het verbindende onderdeel dat onze binnenstad zo nodig heeft" aldus Coenen.

Het realiseren van dit prachtige plan begint met het zichtbaar maken van het draagvlak dat er voor de Rijngracht is. Het Rijngracht-comité gaat de komende weken op verschillende plekken in gesprek om de plannen uit te leggen, hun enthousiasme te delen, het draagvlak onder bewoners zichtbaar te maken, om er zo voor te zorgen dat de (nieuwe) gemeenteraad het plan overneemt.

Wilbert Coenen voegt nog toe: " De komende weken hoort u nog van ons. Vanaf 7 december is onze website online. Neem alvast een kijkje op www.rijngracht.nl "

Rijn in stad niet langer meer taboe

Rijngrachtcomité merkt dat houding verandert.

AD|Woerden|4-1-2014| Het plan om de Oude Rijn weer door het stadscentrum van Woerden te laten stromen, is bespreekbaar geworden. Fay constateert het Rijngrachtcomité na de eerste maand campagne voeren. (Harrie van Opstal)

Het Rijngrachtcomité, een uitbreiding van de werkgroep Binnenstad In Balans (BIB), voert sinds een maand campagrre in Woerden. Inzet is het weer open graven van de Rijnstraat, waar tot 1961 de Oude Rijn stroomde. Met posters langs de wegeri, het uitdelen van flyers en het voer€en van gesprekken wil het comité een discussie losmaken, "Wat we merken, is dat het niet langer een taboe is om over water in de binnenstad te praten," constateert woordwoerder Wilbert Coenen.

Het comité is naar buiten getreden op het moment dat landelijk een krimp wordt voorspeld van het winkelareaal in binnensteden door veranderend koopgedrag. "Mensen willen het er wel over hebben, ze hebben een mening, er mag over worden gesproken. De houding verandert, en dat zien we bij alle groeperingen die bij de binnenstad zijn betrokken." Winkeliers reageren positief én negatief. "Maar tijdens de gesprekken merken we wel dat iedereen hetzelfde belang ziet: de leefbaarheid van de binnenstad behouden." Bij discussies met vastgoedeigenareh ervaart het comité, na aanvankelijke terughoudendheid, dat een pandeigenaar zich bijvoorbeeld wel afvraagt hoe lang zijn huurder er nog zit en wat de huurder prettig vindt. Coenen: "Er wordt meer naar de toekomst gekeken." Complete cijfers van het aantal steunbetuigingen heeft Coenen nog niet. Wel zetten liefst 225 mensen een handtekening op de adhesiekaart (op 300 uitgedeelde kaarten) tijdens een dag campagne voeren bij de ijsbaan op het Kerkplein. Download hele artikel hier

terrasrijngracht

boot-rijngracht

slee-rijngracht