Rijn in stad niet langer meer taboe

Rijngrachtcomité merkt dat houding verandert.

AD|Woerden|4-1-2014| Het plan om de Oude Rijn weer door het stadscentrum van Woerden te laten stromen, is bespreekbaar geworden. Fay constateert het Rijngrachtcomité na de eerste maand campagne voeren. (Harrie van Opstal)

Het Rijngrachtcomité, een uitbreiding van de werkgroep Binnenstad In Balans (BIB), voert sinds een maand campagrre in Woerden. Inzet is het weer open graven van de Rijnstraat, waar tot 1961 de Oude Rijn stroomde. Met posters langs de wegeri, het uitdelen van flyers en het voer€en van gesprekken wil het comité een discussie losmaken, "Wat we merken, is dat het niet langer een taboe is om over water in de binnenstad te praten," constateert woordwoerder Wilbert Coenen.

Het comité is naar buiten getreden op het moment dat landelijk een krimp wordt voorspeld van het winkelareaal in binnensteden door veranderend koopgedrag. "Mensen willen het er wel over hebben, ze hebben een mening, er mag over worden gesproken. De houding verandert, en dat zien we bij alle groeperingen die bij de binnenstad zijn betrokken." Winkeliers reageren positief én negatief. "Maar tijdens de gesprekken merken we wel dat iedereen hetzelfde belang ziet: de leefbaarheid van de binnenstad behouden." Bij discussies met vastgoedeigenareh ervaart het comité, na aanvankelijke terughoudendheid, dat een pandeigenaar zich bijvoorbeeld wel afvraagt hoe lang zijn huurder er nog zit en wat de huurder prettig vindt. Coenen: "Er wordt meer naar de toekomst gekeken." Complete cijfers van het aantal steunbetuigingen heeft Coenen nog niet. Wel zetten liefst 225 mensen een handtekening op de adhesiekaart (op 300 uitgedeelde kaarten) tijdens een dag campagne voeren bij de ijsbaan op het Kerkplein. Download hele artikel hier

terrasrijngracht

boot-rijngracht

slee-rijngracht