Persbericht: Binnenstad toekomstbestendig

"Binnenstad toekomstbestendig"

De binnenstad van Woerden staat in het teken van winkelen, wonen en werken. Het doen van dagelijkse boodschappen, funshoppen en een drankje of hapje aan het Kerkplein maakt dat de binnenstad levendig is. Toch zien we dat de 3 winkelgebieden in de binnenstad (Kerkplein, Rijnstraat, Voorstraat) steeds vaker lege plekken laten zien. Net zoals in andere binnensteden verdwijnen er winkels. Onderzoek wijst uit dat de komende jaren minimaal 30% van alle winkels uit binnensteden zullen verdwijnen.

"Als we ons daarop niet voorbereiden dan verandert de levendige binnenstad in een leeglopend gebied waar de gezelligheid ver te zoeken is. Vandaar dat wij graag willen dat er een keuze gemaakt wordt uit de 3 winkelgebieden die er nu zijn. Twee gebieden gaan door als een goed gevuld, aantrekkelijk winkelgebied en het derde gebied (wat ons betreft de Rijnstraat) krijgt een andere bestemming" zegt Wilbert Coenen, voorzitter van het Rijngracht-comité.

"De binnenstad moet aantrekkelijk blijven om te winkelen, wonen, werken, recreëren en ontmoeten. Als de Rijnstraat een Rijngracht krijgt zal dat deze functies van de binnenstad enorm versterken!

Het water terug in de Rijnstraat is een bestaand idee. Het BIB (binnenstad-in-balans) heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de technische en economische mogelijkheden. Nu is het moment gekomen om daadwerkelijk een keuze te maken. Het BIB is opgegaan in het Rijngracht-comité, een groep enthousiaste Woerdenaren, die de komende maanden aan de slag gaan met het bestaande plan.

Er is binnen Woerden duidelijk een behoefte om de Rijnstraat aan te pakken. De gemeenteraad en de betrokken wethouder zijn op verschillende manieren aan het bekijken wat de verbetermogelijkheden zijn. Tijdens de discussie-avond "Weelde van Woerden" begin oktober kwam 'het aanpakken van de Rijnstraat' als 1 van de 3 ideeën die als eerste aangepakt moet worden.

Natuurlijk zijn er alternatieven maar de Rijngracht (het water terugbrengen) is in veel opzichten het meest aantrekkelijke. Water is in veel steden een toonaangevend onderdeel van de binnenstad. De Rijn terugbrengen waar deze hoort, in het tijdbeeld van nu, zorgt ervoor dat de Woerdense binnenstad aantrekkelijk blijft. Niet alleen voor de bewoners van Woerden, ook voor het verdere Groene Hart. De Rijngracht helpt Woerden aan de regio-functie die zij zo ambieert.

"Het zou geweldig zijn als we straks rondom de Rijngracht kunnen schaatsen, varen, wandelen, winkelen, wonen maar ook een terrasje pakken. Wij zien de Rijngracht als het verbindende onderdeel dat onze binnenstad zo nodig heeft" aldus Coenen.

Het realiseren van dit prachtige plan begint met het zichtbaar maken van het draagvlak dat er voor de Rijngracht is. Het Rijngracht-comité gaat de komende weken op verschillende plekken in gesprek om de plannen uit te leggen, hun enthousiasme te delen, het draagvlak onder bewoners zichtbaar te maken, om er zo voor te zorgen dat de (nieuwe) gemeenteraad het plan overneemt.

Wilbert Coenen voegt nog toe: " De komende weken hoort u nog van ons. Vanaf 7 december is onze website online. Neem alvast een kijkje op www.rijngracht.nl "

terrasrijngracht

boot-rijngracht

slee-rijngracht